DSC00389_result
DSC00389_result

Μουσεία & Μνημεία

Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου
Το Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου βρίσκεται στην Πλατεία Σολωμού. Στεγάζει μια πλούσια συλλογή από φορητές εικόνες, ένα πραγματικό πανόραμα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τον 19ο αιώνα, με χίλιες περίπου αγιογραφίες μεταβυζαντινής, επτανησιακής και ζακυνθινής τέχνης. Εκτίθενται έργα των Δαμασκηνού, Τζάνε, Καλλέργη, Δοξαρά, Κουτούζη και Τζώνη. Στο μουσείο στεγάζονται και τα τέμπλα της εκκλησίας του Παντοκράτορα, της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και το εξωτερικό της εκκλησιάς του Αγίου Ανδρέα των Βολιμών. Στεγάζονται επίσης ελληνιστικά και βυζαντινά γλυπτά και αγάλματα.

[Πλατεία Σολωμού, Ζάκυνθος | Τηλ.: 26950 42714 | Ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 08:00-14.30]

Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Το Μουσείο Σολωμού, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου, περιλαμβάνει στο ισόγειο εντυπωσιακούς τάφους Του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) και του άλλου μεγάλου ποιητή, Ανδρέα Κάλβου (1792-1869). Στην είσοδο βρίσκεται ένα κομμάτι από το πουρνάρι, κάτω από τη σκιά του οποίου, στο λόφο του Στράνη, ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον «Ύμνο προς την Ελευθερία» που αργότερα έγινε εθνικός ύμνος της Ελλάδας, καθώς και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» τον Μάιο του 1823.

[Πλατεία Αγίου Μάρκου | Τηλ.: 26950 48982 | Ανοικτό καθημερινά 09:00-14:00 εκτός επισήμων αργιών & εορτών]

Θεματικο Εκθεσιακο Κεντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta
Το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης που υπάγεται σε Περιοχή Προστασίας του Τοπίου Φ1, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλικού.

Ο διαμορφωμένος χώρος του Θεματικού Κέντρου, το εκθεσιακό και ενημερωτικό υλικό, η χρήση των πολυμέσων και τα αναμνηστικά αντικείμενα που δίνονται, αποτελούν για τον επισκέπτη αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλιες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Πέραν όμως των βιολογικών και ηθολογικών πληροφοριών που δίνονται για την Caretta caretta, το Θεματικό Κέντρο προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ αλλά και στα γενικότερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής, καθώς επεκτείνεται και στη γνωριμία με άλλα είδη προτεραιότητας και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας που συναντάμε στη Ζάκυνθο.

Η κατασκευή του Θεματικού Εκθεσιακού Κέντρου που ολοκληρώθηκε το 2006 χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 80% το ανώτερο και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

[Βασιλικός, περιοχή Δάφνη | Τηλ.: 26950 29870-2]

Εκκλησιαστικό Μουσείο
Στο υπερυψωμένο ισόγειο της νέας πτέρυγας, που εγκαινιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2000, στεγάζεται το νέο Μουσείο – Σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Το Μουσείο, χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, συγκροτείται από εικόνες και άλλα κειμήλια της χριστιανικής τέχνης, ου προέρχονται κυρίως από την Μονή Στροφάδων.

[Ι.Μ. Στροφάφων |Τηλ.: 26950 48203]

Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας Ζακύνθου
Το Μουσείο Χέλμη Φυσική Ιστορίας είναι το μοναδικό Μουσείο φυσικής ιστορίας στη Ζάκυνθο.Εγκαινιάστηκε στις 10 Αυγούστου 2000 από τον Παναγιώτη Χέλμη και στεγάζεται στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου, σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο.Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ενότητες χλωρίδας και πανίδας της Ζακυνθινής φύσης.

Με τα εκθέματά του, αλλά οπωσδήποτε και με την ειδική αίθουσα περιβαλλοντικής αγωγής, το Μουσείο αποτελεί μία τράπεζα πληροφοριών, ένα ισχυρό εργαλείο μάθησης για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, που ασχολούνται με το φυσικό περιβάλλον (γεωλογία, πανίδα, χλωρίδα κ.ά.) των νησιών του Ιονίου πελάγους. Επιπρόσθετα, παρέχει γνώσεις και ευκαιρίες ευαισθητοποίησης σε ζητήματα προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, γενικότερα, καθώς και σε ζητήματα αειφόρου/βιώσιμης ανάπτυξης.

Το δεύτερο αυτό μέρος του σκοπού έχει ως «αιχμή» του τους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, επεκτείνεται και στο γενικό κοινό ανεξάρτητα από την ηλικία: Το Μ.Χ.Φ.Ι. ενημερώνει, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί το κοινό πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με την προσδοκία ότι η δράση του αυτή οδηγεί στη βελτίωση της στάσης και της συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.

[Αγία Μαρίνα | Tηλ.: +30 26950 65040, +30 26950 62282, +30 6974892996]

Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο
Το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Τσιλιβί (5χλμ. από την πόλη). Παρουσιάζει σε πανελλαδική αποκλειστικότητα, μέσω της πινακοθήκης του η οποία έχει τύχει πολλών διακρίσεων, την εξελικτική πορεία της Ναυτικής Ιστορίας του Έθνους μας και σε παγκόσμια πρώτη, την έρευνα για τα «ελληνικά πλοία του μεσαίωνα», συγκεντρώνοντας έτσι 4000 χρόνια ιστορίας. Ναυτικά αντικείμενα επώνυμων πλοίων, φωτογραφικό υλικό, στολές και ιστορικά κειμήλια, συμπληρώνουν τη μοναδική ιστορική καταγραφή.

[Τσιλιβί | Τηλ.: 26950 42436]

Το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού
Το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που στη βάση του είναι χαραγμένος ένας στίχος από τον "Υμνο στην Ελευθερία", το άγαλμα που αναπαραστά την Δόξα στην οποία αναφέρεται ο ποιητής στα ποιήματά του, άγαλμα που έχει από τις δύο πλευρές δύο παληά κανόνια και την στήλη που θυμίζει τα γραπτά ενός άλλου ποιητή, πολύ αγαπητού στους Ζακυνθινούς, του Κάλβου.

Προτομή Ugo Foscolo
Πάντα στην πλατεία Σολωμού, υπάρχει προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του Ugo Foscolo , γνωστού Ιταλού ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1778. Επίσης μπορείτε να δείτε, στο δρόμο που φέρει το όνομά του και όπου βρισκόταν το σπίτι όπου έζησε, το κενοτάφιο του Φώσκoλου με το άγαλμα του "Κλαίοντος αγγέλου".

Ο Λόφος του Στράνη
Ο Λόφος του Στράνη είναι ένας όμορφος, πευκόφυτος λόφος που βρίσκεται στην περιοχή Μπόχαλη, 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ζακύνθου, απέναντι από το Κάστρο. Κοιτάζοντας προς την δύση, προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα προς τον καταπράσινο Ζακυνθινό κάμπο, προς το βορρά την ακτογραμμή του νησιού και την Κεφαλονιά, ενώ προς την ανατολή το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, καθώς και τη Στερεά Ελλάδα. Στις αρχές του 19ου αιώνα η περιοχή άνηκε στο Λουδοβίκο Στράνη, τον οποίο έδεναν στενοί δεσμοί φιλίας με το Διονύσιο Σολωμό. Ο λόφος του Στράνη ήταν ένας από τους αγαπημένους περιπάτους του Διονυσίου Σολωμού.

Κατά τις συχνές επισκέψεις του ποιητή στο λόφο του Στράνη και εμπνεόμενος από τη μοναδική ομορφιά του τοπίου, άλλα και ακούγοντας (όπως λέγεται) τους κανονιοβολισμούς από το πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι, ο Διονύσιος Σολωμός, καθισμένος στη σκιά ενός δέντρου, έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο (Ύμνος εις την Ελευθερίαν) το 1823.

Το Ενετικό Κάστρο της Ζακύνθου
Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται στην περιοχή της Μπόχαλης και απέχει μόλις 2 χμ από την πόλη. Το  Κάστρο έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς στο εσωτερικό του τα χρόνια της Ενετοκρατίας βρισκότανε η πρωτεύουσα του νησιού. Η ακριβής χρονολογία που χτίστηκε το Κάστρο δεν είναι γνωστή.

Τα τείχη του είναι από λαξευτή πέτρα και η μορφή τους μοιάζει με τα τείχη των κρητικών κάστρων. Το 1480 κατεδαφίστηκε μεγάλο μέρος του από τους Τούρκους και δεν επιτράπηκε η αναστήλωση του. Από τότε έως το1514 οι κάτοικοι του νησιού έκαναν πολλές προσπάθειες αναστήλωσης του μετά από κάθε επιδρομή ή σεισμό. Η κυριότερη αναστήλωση έγινε το 1515 με ενίσχυση της Βενετίας. Τότε προστέθηκαν τα κανόνια και η μεγάλη Πύλη, η καμπάνα της οποίας χρησίμευε ως ρολόι της πόλης. Η παρουσία των Βενετών φαίνεται ακόμα εάν παρατηρήσουμε την τρίτη πύλη εισόδου, τα τείχη της οποίας φέρουν "το Λέοντα του Αγίου Μάρκου" που αποτελεί σύμβολο της Βενετίας.

Το κάστρο φιλοξενούσε όλη την πόλη της Ζακύνθου, τις διοικητικές υπηρεσίες και το στρατό. Οι Βενετοί δημιούργησαν μέσα στο κάστρο σπάνια έργα της εποχής, όπως για παράδειγμα ένα οργανωμένο αποχετευτικό σύστημα.

Το πέρασμα των χρόνων και οι πολλοί καταστρεπτικοί σεισμοί αλλοίωσαν την μορφή της παλιάς πόλης, από την οποία σήμερα διασώζονται ελάχιστα δείγματα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην περιοχή του κάστρου ο επισκέπτης μπορεί να δει τις πέτρινες θολωτές φυλακές, το κτίριο της πυριτιδαποθήκης, τον κεντρικό προμαχώνα του φρουρίου, κατάλοιπα του αποχετευτικού συστήματος, καθώς και ερείπια πολλών εκκλησιών. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε μέσα στο κάστρο είναι κυκλική.

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Αγίος Διονύσιος
Αυτή η εκκλησία, η μεγαλύτερη της πόλης, είναι αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού και βρίσκεται στην παραλία της Ζακύνθου. Ανεγέρθη το 1948 και αντιστάθηκε στο σεισμό του 1953; τώρα το ψηλό καμπαναριό της ξεχωρίζει πάνω από πολλά κτίρια και είναι αναγνωρίσιμο αμέσως όταν μπαίνετε στο λιμάνι.

Παρ' όλο που δεν έχει ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μπαίνοντας θα σας καταπλήξει με την ποσότητα των τοιχογραφιών, τους πολυελαίους και τα χρώματα.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας αυτής είναι ο ζωγράφος Δοξαράς και ο τεχνίτης αργυροχόος Μπάφας που έχει φιλοτεχνήσει την ανάγλυφη ασημένια οστεοθήκη όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Διονυσίου. Το καμπαναριό, που περιβάλλεται από αναρίθμητες λάμπες, φωτίζεται τη νύχτα δημιουργώντας ένα θέαμα μαγευτικό.

Αγίος Νικόλας στο Μωλο
Αυτή η εκκλησία, που βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού, είναι το μόνο κτίριο ενετικού ρυθμού που σώθηκε από τον σεισμό του 1953 και ανοικοδομήθηκε διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Αρχικά η εκκλησία είχε ανεγερθεί πάνω σ' ένα νησί που ένα γεφύρι ένωνε με τη στεριά, στη συνέχεια αυτό το νησί έγινε αναπόσπαστο τμήμα της πόλης.

Για πολλούς αιώνες η εκκλησία ανήκε στο Συνεταιρισμό των Ναυτικών.

Η ανέγερσή του χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι το πιο παληό κτίριο στην πλατεία Σολωμού; κατασκευάστηκε σε αναγεννησιακό ρυθμό εκτός από το καμπαναριό που θυμίζει περισσότερο βυζαντινό ρυθμό. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα άμφια του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού, που για ένα διάστημα της ζωής του λειτουργούσε σ' αυτή την εκκλησία.

Άγιος Μάρκος
Μικρών διαστάσεων, είναι η μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού.  Δίπλα στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου μοιάζει να αποτελούν ένα και μονο κτίριο λόγω του ότι έχουν κτιστεί με τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η μάζα των Άγγλων γιορτάζει κάθε Κυριακή απόγευμα στις 19.00.

Άγιος Νικόλας του Κοιλιωμένου
Καθώς πλησιάζετε το Κιλιομένο το μεγαλείο του καμπαναριού και οι τεράστειες διαστάσεις της εκκλησίας θα σας εντυπωσιάσουν.

Η εκκλησία και το καμπαναριό χωρίζονται από ένα δρόμο και μοιάζουν, λόγω της εξωτερικής τους όψης, σαν να είναι δυο διαφορετικές και ξεχωριστές μονάδες.

Το καμπαναριό με την τετράγωνη βάση χαρακτηρίζεται από τέσσερις ορόφους, στον τρίτο μπορείτε να θαυμάσετε δύο αψίδες και στον τελευταίο, με εξαγωνική βάση, πολυάριθμες ανάγλυφες διακοσμήσεις.

Αγία Μαύρα
Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας, που βρίσκεται στο κέντρο του Μαχαιράδου, ξεχωρίζει περισσότερο για όσα μπορείτε να θαυμάσετε στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό της.

Εκτός από τις πολλές τοιχογραφίες, ξεχωρίζει μια εικόνα που αναπαριστά την αγία στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη η εκκλησία; σύμφωνα με ένα θρύλο, αυτή η εικόνα χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα μ.Χ. και προέρχεται από την Αίγυπτο, χώρα όπου έζησε και μαρτύρησε η Αγία Μαύρα.

Παναγία η Κεριώτισσα
Στο ορεινό χωριουδάκι Κερί, στην νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια εκκλησία πολύ μεγάλη που περιβάλλεταιαπό πάρκο. Μπορείτε εύκολα να την βρείτε γιατί από το μεγάλων διαστάσεων καμπαναριό οι καμπάνες ακούγονται σε όλο το χωριό και μετράνε το χρόνο που μοιάζει να έχει σταματήσει στον περασμένο αιώνα.

Άγιος Νικόλαος στο Βασιλικό
Σ' αυτό το νησί το τόσο δεμένο με την θρησκεία, εκκλησίες βρίσκονται παντού, εκόμη και στη θάλασσα. Μόλις φτάσετε στον Aγιο Νικόλαο, παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού (προσοχή, υπάρχει ένα άλλο χωριό στο βόρειο τμήμα, με το ίδιο όνομα), θα βρείτε στα αριστερά σας μια λωρίδα γης όπου υπάρχει ένα άσπρο εκκλησάκι.  Η εκκλησία δεν έχει όνομα καθώς και άλλες πληροφορίες και δεν είναι δυνατόν να την επισκεφτείτε παρά μόνο όταν διοργανώνονται γάμοι.

Άγιος Λήπιος
Στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Ζακύνθου στο Καλαμάκι θα βρείτε, αριστερά κρυμμένο στα πεύκα, ένα μικρό εκκλησάκι σκαρφαλωμένο στο λόφο; το μόνο που μένει από την εκκλησία είναι το μικρό καμπαναριό λευκό και γαλάζιο με δύο μικρές καμπάνες και ένα σταυρό στην κορυφή και ένα μέρος από το κύριο κτίσμα. Αυτό το εκκλησάκι φαίνεται σαν να είναι κομμάτι του βράχου, δεν καταλαβαίνει κανείς που αρχίζει το ένα και που τελειώνει ο άλλος και αυτό το κάνει μοναδικό; δεν πρέπει να το χάσετε.

Μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισας
Στην κορφή του όρους Σκοπος, στις πλάτες του χωριού Αργάσι, βρίσκεται το μικρό μισογκρεμισμένο μοναστήρι που κτίστηκε το 15ο αιώνα προς τιμήν της Παναγίας.

Από αυτό το μοναστήρι, μέσα στη φύση είναι δυνατόν να δείτε ολόκληρο το νησί, μια θέα που δεν ξεχνιέται και που όπως φαίνεται από το όνομα Μπελβεντέρε εκτιμούσαν και οι ενετοί. Χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό, πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδας; το σχήμα σταυρού και το εσωτερικό πλούσιο σε τοιχογραφίες κάνουν την εκκλησία πολύ χαρακτηριστική. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος για να φτάσετε στην εκκλησία δεν σηματοδοτείτε καθώς επίσης το τελευταίο κομμάτι του δεν έχει άσφαλτο.

Μοναστήρι της Σπηλιώτισσας
Στο βόρειο τμήμα του νησιού σ' ένα μικρό μεσόγειο χωριό, τις Ορθονιές, είναι δυνατόν να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιάς (Σπηλιώτισσα) που ανεγέρθη τον 16ο αιώνα. Αυτό το μοναστήρι μοιάζει να έχει χτιστεί στην άκρη του γκρεμού και το περιβάλλον γύρω του είναι καταπράσινο και πλούσιο σε βλάστηση. Προς το παρόν, μπορείς να το παρατηρήσεις μόνο απο εξω, γιατί το εσωτερικό δεν ειναι προσβάσιμο.

Μοναστήρι της Υπεραγάθου
Για να φτάσετε σ' αυτό το μοναστήρι πρέπει να ξεπεράσετε το χωριό του Κοιλιωμένου και να πάρετε ένα κάθετο χωματόδρομο στα δεξιά.  Ο δρόμος που πρέπει να διανύσετε είναι αρκετά μακρύς αλλά πνιγμένος στο πράσινο και σε ανθισμένα λειβάδια και από τις δύο πλευρές. Φτάνετε έτσι σε ένα μικρό μοναστήρι του 17ου αιώνα που είναι αφιερωμένο στην Παναγία.  Λίγο έχει μείνει από το παληό του μεγαλείο μα σ' αυτό το χώρο νοιώθει κανείς μια απόλυτη αίσθηση γαλήνης.

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών
Στο χωριό Αναφωνήτρια, εκτός από το μοναστήρι της Παναγίας, υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Βράχων, χτισμένο πάνω σ' ένα μικρό ακρωτήρι από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θάλασσα. Μπαίνοντας στην αυλή του Μοναστήριού μπορείτε να θαυμάσετε: στα αριστερά τα κελλιά των μοναχών, στο κέντρο τον πύργο και στα δεξιά ένα μικρό εκκλησάκι. Δεν είναι γνωστή η περίοδος της ανέγερσής του, αλλά καταστράφηκε από τους πειρατές το 1553 και ξαναχτίστηκε σε ενετικό ρυθμό. Ο πύργος με την κυκλική βάση χτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το μοναστήρι από τυχόν επιθέσεις.

Μοναστήρι της Αναφωνήτριας
Πνιγμένο στο πράσινο είναι υποχρεωτικός σταθμός για κάθε τουρίστα. Σ'αυτό το μοναστήρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μεσαιωνικός πύργος του 15ου αιώνα που φαίνεται αμέσως στην είσοδο. Αυτός ο πύργος, εν μέρει κατεστραμένος έχει στην κορυφή τέσσερις αψίδες και ένα σταυρό και σήμερα χρησιμοποιείται σαν καμπαναριό ενώ είχε αρχικά χτιστεί για λόγους άμυνας. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει μια τεράστιας αξίας εικόνα της Παρθένου και αυτή από τον 15ο αιώνα, που προέρχεται από την Κωσταντινούπολη, και πολυάριθμες τοιχογραφίες. Σ' αυτό το μοναστήρι κατέφυγε ο Aγιος Διονύσιος και έζησε μοναχικό βίο.

Μοναστήρι της Ελευθερώτριας
Μόλις λίγο έξω από το Μαχαιράδο με κατεύθυνση βόρεια, συναντάτε στα αριστερά το μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Στο εξωτερικό του μοιάζει περισσότερο με κάστρο παρά με μοναστήρι και είναι χαρακτηριστικές οι πολεμίστρες στους πύργους καθώς και η εναλλαγή του λευκού με το κόκκινο, που υπογραμμίζει όλα τα παράθυρα και τις αψίδες του. Το μοναστήρι έχει θέα προς τα πεδινά της Ζακύνθου και μένει κανείς κατάπληκτος από την πλούσια βλάστηση που αντικρύζει. Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι όπου μπορείτε να επισκεφτείτε.

Μοναστήρι του Αγίου Ιωαννη του Προδρόμου
Αυτό το μοναστήρι είναι μεταβυζαντινό, βρίσκεται στο βουνό βόρεια από τις Αλυκές, και στο παρελθόν, λόγω της θέσης του, το χρησιμοποιούσαν οι προσκηνυτές σαν χώρο ανάπαυσης, αν και τα έργα που υπάρχουν σ' αυτό είναι μεγάλης αξίας.  Μπορείτε να δείτε εικόνες των γνωστών ζωγράφων Πουλάκη και Μπάφα και ένα πολύτιμο ξύλινο προσκηνυτάρι. Στο συγκρότημα υπάρχει ένα μικρό αββαείο πλάϊ σε ένα κτίριο δυο ορόφων και ένα πύργο, με κυκλική βάση, που είχε κτιστεί στο παρελθόν για αμυντικούς λόγους.

Zante Park Resort & Spa

Τ.Θ. 191, Λαγανάς, 29100, Ζάκυνθος βρείτε μας στο χάρτη

Τηλ. +30 26950 52310 | Fax +30 26950 51949 | Email : zantepark@zanteparkhotels.gr

Espa Banner

WEB CHECKIN